Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a fost infiintat ca prima organizatie patronala a sectorului bancar din Romania la data de 28 aprilie 2014. Bancile fondatoare ale CPBR au fost Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank.
La sfarsitul lunii mai 2016, BRD-GSG a parasit organizatia patronala, reintorcandu-se insa in CPBR la data de 5 decembrie 2018. In urma finalizarii iminente a procesului de preluare de catre Banca Transilvania, Bancpost s-a retras din CPBR la data de 21 noiembrie 2018. Cele cinci bănci care compun CPBR dețin circa jumătate din totalul activelor bancare și al angajaților din sistemul bancar. Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Romană, BRD - Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.
Este deja cunoscut faptul ca Romania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana ce nu are o institutie care sa intruneasca toate atributele specifice unei organizatii patronale a sectorului bancar, printre altele de exemplu dreptul de a negocia si incheia contracte colective, dincolo de rolul de reprezentare al ARB, care există doar la nivel consultativ.
Romania, ca de altfel majoritatea tarilor europene, este o economie de piata de tip social. In astfel de sisteme de economie de piata sociala, dupa cum este cunoscut deja, organizatiile patronale sunt parte a unui sistem de deliberare institutionalizata, împreună cu Guvernul, sindicatele si autoritatile de reglementare.
În cadrul negocierilor tripartite, asa-numitii “parteneri sociali” decid în privinta problemelor specifice sectoriale (ex.: niveluri de pret, politici salariale, initiative legislative, politici fiscale, politici privind pensiile etc.) Mai mult, in tarile unde este prezent un asemenea sistem de economie de piata de tip social, negocierea colectiva are loc de cele mai multe ori la nivel national nu doar intre o corporatie si un singur sindicat, ci mai degrabă între federatii patronale (confederatii) si federatii sindicale. Astfel, tinand cont de toate aceste particularitati, speram ca infiintarea CPBR va reprezenta un pas mare în dezvoltarea pe mai departe a sectorului bancar din Romania in particular si a imbunatatirii economiei si guvernantei corporative in general.
Ca organizatie patronala, CPBR va pune un accent deosebit pe relatia cu angajatii. Pe de alta parte, ar fi atat imposibil cat si lipsit de viziune si de responsabilitate fata de angajatii nostri si fata de societate sa ne limitam doar la relatii specifice patronat-sindicate. Nu putem fi organizatie patronala fara sa ne intereseze ce se intampla pe piata serviciilor pe care le oferim, prin angajatii nostri, sau in relatiile cu autoritatile care decid politici ce pot influenta activitatea sectoriala; sunt indatoriri care deriva din clasicul dialog tripartit “patronat‐guvern‐sindicate”, unele in relatie directa, altele in relatie circumstantiala sau ca si consecinta a dialogului.




