12 Dec 2018

CPBR, prin Federatia FinBan, semneaza primul Contract Colectiv de Munca


CPBR a semnat primul Contract Colectiv de Munca din istoria sectorului financiar-bancar

Bucuresti, 12 decembrie 2018 – Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a sectorului bancar romanesc, consecvent misiunii sale de a promova Dialogul Social, a devenit parte semnatara in primul Contract Colectiv de Munca (CCM) din cadrul sectorului financiar-bancar din Romania.  


Federatia Patronala a Serviciilor Financiare din Romania – Federatia FinBan, din care CPBR face parte, a semnat contractul colectiv de munca cu partenerul sau sindical de negocieri, Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB). Ceilalti semnatari ai acordului sunt Patronatul Leasingului si Creditului din Romania (PLCR), care impreuna cu CPBR alcatuiesc Federatia FinBan.


„Ma bucur foarte mult ca am ajuns la un moment istoric, care cred ca este doar un pas important pentru o calatorie care nu se va termina aici, ci care va continua cu siguranta,” a declarat Steven van Groningen, Presedintele Federatiei FinBan si membru fondator al CPBR, care a fost ales recent si Presedinte al puternicei Confederatii Patronale Concordia, reprezentativa la nivel national. „Faptul ca semnam astazi un contract colectiv de munca, cred ca este si sper ca va fi in continuare un exemplu pentru alte sectoare ale economiei”.


La randul sau, Sergiu Manea, Presedintele CPBR si membru al Consiliului Director al Federatiei FinBan, a insistat asupra semnarii CCM ca factor de incurajare a predictibilitatii printre angajatii si angajatorii din sistem.


„Pentru noi predictibilitatea este extrem de importanta, iar intelegerea coelgilor din sindicate a fost extraordinara. Acest contract colectiv de munca nu va fi unul pe 6 luni, 9 luni, un an – hai sa incercam, hai sa vedem. Va fi un contract de munca pe 2 ani, care ne va da oportunitatea sa dezvoltam lucrurile pe care le-a mentionat liderul FSAB, respectiv pregatirea continua profesionala, pregatirea pentru digitalizare,” a spus Sergiu Manea.


De asemenea, oficialii Federatiei FinBan au explicat ca a fost acceptata cererea FSAB de a include elemente privind telemunca in contractul colectiv si semnarea, in aceeasi zi, a unui Acord pe Telemunca, prin care sa fie facilitata implementarea legislatiei existente deja si in domeniul financiar-bancar.


„Am trecut prin două etape- prima de tatonare, care a durat din ianuarie pânăîn iunie, în care ne-am pus mai degrabă de acord cu principiile pe baza cărora vom negocia. În a doua etapă, a negocierii propriu-zise, am obținut câteva lucruri importante”, a amintit Paraschiv Constantin, Presedintele federatiei sindicale FSAB.


Printre beneficiile identificate de liderul sindical sunt obtinerea unui salariu minim brut de 2500 de lei. Indiferent daca salariatii ocupa posturi care necesita sau nu studii superioare. De asemenea, a mai explicat liderul FSAB, s-a obtinut stabilirea unui prag minim al salariilor compensatorii, astfel: intre 1-5 ani vechime- se acordă un salariu compensatoriu. Între 5-10 ani, două salarii compensatorii, între 10-15 ani vechime, trei salarii iar peste 15 ani vechime- 4 salarii.


„De asemenea, am mai reușit ca timpul de deschidere și închidere a unității bancare să fie contabilizată ca timp de lucru și intrăîn programul de lucru de 8 ore. Apoi, am mai reușit să determinăm partenerii săînțeleagă necesitatea pregătirii profesionale continue. Astfel, dacă un salariat identifică un curs de pregătire care poate aduce plusvaloare și companiei, atunci aceasta să contribuie cu jumătate din suma necesară susținerii cursului”, a explicat liderul FSAB Paraschiv Constantin.


Alte prevederi minimale ale contractului colectiv sunt urmatoarele:
- Ajutor financiar pentru evenimente special (naștere/adopție copil, deces membru al familiei)
- Zile de concediu anual: minimum 21 de zile lucrătoare pentru 0-5 ani vechime in aceeasi unitate, 22 zile la peste 5 ani vechime
- Zile libere pentru evenimente speciale: la naștere copil – 5 zile sau 15 zile pe bază de certificate care atestă că a urmat cursuri de puericultură; la căsătorie: 3 zile; în cazul decesului unui membru al familiei: 3 zile.
- Pauză de masă: angajatorul se obligă să asigure condiții pentru ca aceasta să poată fi luată efectiv pe parcursul programului de lucru, în condițiile stabilite la nivelul fiecărei instituții prin contractual colectiv de muncă.

Prevederile contractului si ale Acordului pentru Telemunca se vor aplica salariatiilor din institutile financiare nebancare membre PLCR, cat si bancilor membre CPBR, adica unui total de circa 27000 de persoane.

Institutiile de credit care au participat la negocierile contractului colectiv si care si l-au asumat in urma semnarii acestuia sunt Membrii prezenti ai CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, care au impreuna peste 25000 de salariati, adica aproape jumatate din numarul total de lucratori din sectorul bancar romanesc.

Pentru mai multe informatii despre initiativele CPBR: office@cpbr.ro

    ACASA  |   RO   |   EN